BMW E30 M3 Kuemmerling DTM 1988 Mertes

      scale 1:18 BMW

I'm going to provide the Dutch description for now. As soon as I translate this I'll update the description.


Uit het DTM van 1988: de E30 M3 van Walter Mertes in Kuemmerling livery. Ik geef eerlijk toe dat deze auto mij nooit was opgevallen tot Nikdraw er een decalset voor verkocht. Naar goede gewoonte doe ik liefst zelf ook wat research om na te kijken of de decalset geen fouten heeft … meestal vind ik er wel een paar ;D. Deze keer viel het nogal mee, maar misschien is dat ook omdat ik nauwelijks duidelijke foto’s van die auto gevonden heb. Ik heb ook alle Youtube beelden van het DTM 1988 bekeken en dan nog ben ik niet 100% zeker van een aantal details.

a car
a car
a car
a car
a car
a car
a car
a car
a car
a car
a car
a car
a car
a car
a carNikdraw toont zijn decalset op een 1991 DTM M3 model wat wel een waslijst aan modelfouten oplevert, maar dat wil nog niet zeggen dat de decals niet juist zouden zijn. Maar met dat model heb je dus de verkeerde wielen, voorspoiler, achterspoiler, raamlijsten, spiegels, dop + antenne op dak, etc … Voor de mensen die deze decalset ook gekocht hebben en deze auto gaan ombouwen: kijk niet te veel naar de foto’s van Nikdraw. Naast de hierboven opgenoemde afwijkingen zijn de decals zelf op sommige plaatsen ook verkeerd aangebracht:

  • de striping (op voorspoiler en bumper en op achterkant) in de decalset is symmetrisch (ttz even breed wit als bruin) … dit klopt niet; in werkelijkheid is de bruine streep veel dunner dan de witte, naar analogie met de kleurverhoudingen van het Kuemmerling logo (duidelijk zichtbaar op de referentiefoto’s) – dit kan je gelukkig zelf bijsnijden
  • de striping is links/rechts verkeerd aangebracht: bruin – wit ipv wit – bruin … dat is gewoon lomp
  • de sponsors op de deurlijsten staan in verkeerde volgorde, wat je ook kan zien op de referentiefoto’s


  • Volgens mij is hun referentiemodel gebouwd door JK design. Maar even serieus: ik vermoed wel sterk dat deze decalset ontwikkeld is op basis van een 1:43 model of decalset, eerder dan op basis van foto’s van de echte auto. Dat is wel meer het geval bij 1:18 decalsets, bij meerdere verkopers. Qua eigen decals heb ik achteraan tankdoppen toegevoegd en vooraan Valvoline stickers op de koplampen. Verder ook de sticker op de voorruit vervangen omdat team “Isert” een eigen lettertype gebruikt voor de letter “I”, zoals je ook op de Minichamps M3 van Olay Manthey kan zien (Lui Blaupunkt livery). Op de referentiefoto’s zie je ook dat er vooraan op het dak iets geel is dat ontbreekt in de decalset maar ik heb pas meer detail gevonden na de eerste fotoreeks. Foto's 13 en 14 zijn updates en tonen dit logo wel degelijk. Op de foto’s zie je ook wel wat variatie, maw de auto heeft over de loop van het seizoen wat aanpassingen gekregen: zwarte grill vs groene grill, zwart racenummer kader vs wit racenummer kader, … Die Manthey M3 was ook mijn donormodel omdat dit model een aantal details al helemaal juist heeft: 1988 M3, Ronal wielen (!), Dunlop banden, rolkooi in zilver, raamlijsten in zilver, … Het ganse model is gestript en de buitenkant groen gespoten met Tamiya Park Green. Het groene interieur heb ik overgenomen van een Minichamps Tic Tac ... perfecte match! Op de Ronal wielen heb ik de centerstukken goud gespoten. De witte stukken van de achterspoiler zijn niet in de decals voorzien, die heb ik bijgeschilderd.